Pénzsóvárság és szabadság…

Van olyan, aki bőven adakozik, és annál inkább gazdagodik; és aki megtartóztatja a járandóságot, de ugyan szűkölködik. (Példabeszédek 11:24)

Erna néni már sok éve egyedül él. Néha hallani, ahogyan a lakásában jóízűen nevetgél egy-egy újabb, saját viccén. Délben odaülteti a babáját az asztalhoz, és együtt ebédelnek. Erna néni ugyanis enyhén értelmi fogyatékos. A többi ember társaságát kerüli, és visszavonultságban él. Életét nem osztja meg senkivel, a saját világába zártan tengeti napjait…
Ismerjük a szólást: A megosztott fájdalom már csak fél-fájdalom. Vagy: A megosztott öröm kétszeres öröm. Ez alatt azt értjük, hogy minden, amit másokkal megosztunk, valójában megkétszereződik ahelyett, hogy megfeleződne. A pénzzel és egyéb dolgokkal kapcsolatban ezt az alapelvet mi sokszor nehezen értjük meg. De Istennél a dolgok másként működnek, mint ahogyan az emberi logikánk diktálná. Mindent – csakugyan mindent -, amit megosztunk másokkal, azt Isten valójában megduplázza.
Vannak, akik minden hónapban nekiülnek és kiszámolják, mennyi tizedet kell fizetniük, és mekkora anyagi áldozatot kell hozniuk a gyülekezet számára. Kötelességtudóan kikalkulálják. Isten pedig „kötelességtudóan” megáldja őket, de valahogyan ez az egész nem annyira teljes szívből és túláradó módon történik.
Ennél a hozzáállásnál ugyanis sokkal jobb az, ha mindig készek vagyunk megosztani másokkal javainkat. Isten sohasem csak a „kötelező részünket” adja, hanem bőségesen megáld. Nem takarékoskodik, nem fukarkodik, sohasem zsugori, semmit sem tart magának vissza, és sohasem gondol arra, hogy a rossz időkre tartalékot halmozzon fel. Az Úr mindig, mindent ad.
S a dolgaink megosztása természetesen nemcsak az anyagi javainkra vonatkozik (de a pénzünkre is kiterjed). Osszuk meg hát mi is másokkal az egész életünket, örömünket, hitünket, reményünket, javainkat – egyszerűen mindent. Ekkor az Úr meg tudja nyitni a menny zsilipjeit, és elhalmoz minket mindazzal, amire szükségünk van, sőt, még annál többel is megáld.
Ha Isten nekem naponta 10.000 dollárt adna, az túl sok lenne. A többiek irigyek és féltékenyek lennének. Mások megpróbálnák kinyomozni a titkomat, és könyveket írnának az anyagi sikerhez vezető, ezen új “módszerről”. Összességében véve mindez nem lenne jó hatással az emberekkel való kapcsolatomra. Túl magasan hordanám az orromat; eluralkodna rajtam a büszkeség.
Jobb tehát, ahogyan most vagyok: megelégedve mindennel, amit Isten ad. Hálás szívvel örülök mindenért. Ha sokra lesz szükségem, erősen hiszem és tudom: Isten majd azt is megoldja. Nagyon örülök, hogy az Úr nekem örömet, szeretetet, barátokat, elfogadást, békességet, nyugalmat, munkát és hasznos tevékenységeket ad; s hogy a hétköznapjaim kisebb dolgaiban is mindig megsegít.
Igen, az Úr megadta, hogy meg tudjam osztani a dolgaimat másokkal, és nem félek amiatt, hogy nekem túl kevés maradna. Az Úr szabaddá tett a kapzsiságtól, egoizmustól, a takarékosságnak álcázott fösvénységtől, és az anyagi csődtől való rettegéstől. Olyan jó, hogy többé már nem kell megélhetési félelmekkel küszködnöm! Az Úr ettől is megszabadított.

Köszönöm, Úr Jézus, hogy Te rendkívül adakozó vagy: örömmel áldottál meg sok-sok mindennel. Köszönöm, hogy szívesen megosztod velünk a Te jó dolgaidat. S köszönöm, hogy én pedig nyugodt szívvel, bármiféle rossz érzés nélkül elfogadhatom ezeket. Igen, Uram, Te mindent megosztasz velem. S én pedig szeretném a Te ajándékaidat továbbadni, megosztani másokkal, mert a Te jó, mennyei ajándékaidra mindenhol igen nagy szükség van!

Bibliaolvasási részek: Titus 3, 3, 1 – 15

Forrás: https://franklitauen.wordpress.com/2016/06/09/geiz-und-freiheit-09-06-2016/.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s